فهرست مطالب

راهبرد - پیاپی 101 (زمستان 1400)

فصلنامه راهبرد
پیاپی 101 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/09
  • تعداد عناوین: 6
|
  • غلامرضا کاظمیان، حسین اصلی پور، آرش تقی پوراختری* صفحات 653-689

    ساخت وساز پایدار، یکی از پایه های توسعه پایدار است، و تحقق آن در شهر تهران که سهم قابل توجهی از ساخت وساز و تولید محیط مصنوع در کشور ایران را در برمی گیرد، اهمیتی مضاعف دارد. در این بین مدیریت شهری به عنوان متولی تحقق توسعه پایدار شهری نقشی مهم و بی بدیل دارد. ازاین رو هدف این پژوهش، تبیین حکمروایانه چالش های مدیریتی ساخت وساز پایدار در شهر تهران است. به این منظور از روش ترکیبی و راهبردهایی چون تحلیل مضمون، تحلیل CODAS استفاده شده است. آنچه از تحلیل داده ها بدست آمد، نشان داد که مدیریت شهری تهران در مسیر تحقق ساخت وساز پایدار شهری با دو دسته چالش های رویه ای و محتوایی که در مجموع شامل 14 چالش می شود روبه روست؛ که مهم تربن آن ها مواجهه با «سازمان غیر اجتماعی مدیریتی» است، که طی ده ها سال شکل گرفته است. موضوعی که بیش از پیش بر اهمیت پرداختن به حکمروایی خوب شهری در شهر تهران صحه گذاشته، و نشان می دهد که بدون مواجهه ای فراگیر، برانگیزاننده و اتخاذ راهبردهایی نوید بخش، امکان گذر از آن برای رویارویی با چالش هایی مترقی تر همچون یکپارچه کردن سازمان مدیریت شهری، توجه به تاب آوری، ارتقا آگاهی ذی نفعان و... محقق نخواهد شد. در نهایت نیز چالش های احصا شده در قالب مدلی مفهومی عرضه می شود.

    کلیدواژگان: چالش های مدیریت شهری، ساخت وساز پایدار، حکمروایی خوب شهری، توسعه پایدار، CODAS
  • شکیبا الصاق*، حسن گیوریان، محمدرضا ربیعی مندجین، مینا جمشیدی اوانکی صفحات 691-730

    آنچه دولت تصمیم به انجام آن می گیرد یا تصمیم به انجام آن ندارد خط مشی عمومی خوانده می شود. این فرآیند با شناسایی مسئله آغاز می شود و تمرکز آن بر شناسایی مسئله است که عموم مردم را تحت تاثیر قرار می دهد. این پژوهش الگوی شناسایی مسایل عمومی با رویکرد داده بنیاد در ایران را ارایه می دهد. در این پژوهش از نظریه داده بنیاد استفاده شده و 15 مصاحبه با خبرگان نظام خط مشی گذاری انجام گردیده است. داده ها توسط کدگذاری باز، محوری و انتخابی تحلیل و قضایا والگوی پژوهش ارایه گردید. تحلیل داده ها در نهایت به احصای 122 مفهوم و 23 مقوله و شکل گیری الگوی داده بنیاد انجامید. نتایج پژوهش نشان می دهد شرایط علی شامل مقوله های حساسیت عمومی نسبت به موضوع، هزینه ایجاد شده ناشی از وجود موضوع برای کشور، محدوده و قلمرو جغرافیایی درگیر با موضوع، و حوادث غیرمترقبه و بلایای طبیعی و عوامل مداخله گر شامل قانونگذاران و مجریان دولتی، بازیگران سیاسی، بازیگران غیردولتی، رسانه های جمعی، و دانشگاه ها و موسسات پژوهشی در فضای عمومی نظام خط مشی گذاری ایران شامل جریان های فکری و مدل های ذهنی خط مشی گذاران، جریان های سیاسی و امنیتی، شرایط اجتماعی، فرهنگی و مذهبی، شرایط اقتصادی و فناوری، جریان های خارجی و بین المللی، و جریان های سازمانی و اداری بر شناسایی مسایل عمومی در ایران تاثیرگذارند.

    کلیدواژگان: خط مشی گذاری عمومی، شناسایی و اولویت بندی مسئله، مسائل عمومی، نظریه داده بنیاد
  • امید عزیزیان، حسین رفیع* صفحات 731-760

    عبدالفتاح السیسی پس از به قدرت رسیدن در مصر، استراتژی سیاست خارجی مصر را تغییر داد. سیسی در سیاست خارجی روندی واقع بینانه را دنبال می کند. اما وی با رویکردی تهاجمی در تلاش است نفوذ منطقه ای ایران را محدود کند. در این میان، گسترش و توسعه همکاری ها با اسراییل و مشارکت فعالانه در ایتلاف منطقه ای ضد ایرانی، امنیت ملی ایران را تهدید می کند. با این اوصاف، پژوهش حاضر در پی پاسخ گویی به این پرسش اساسی است که استراتژی سیاست خارجی عبدالفتاح السیسی در منطقه، چه الزاماتی را برای سیاست خارجی و امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران ایجاد کرده است؟ در این مقاله، از نظریه «امنیت منطقه ای مکتب کپنهاگ»، «واقع گرایی تهاجمی» و نظریه «تصمیم گیری» به صورت تلفیقی به عنوان چارچوب نظری بهره گرفته شده و روش تحقیق توصیفی-تحلیلی است و برای گردآوری داده ها از روش کتابخانه ای-اسنادی استفاده شده است. یافته های پژوهش حاضر نشان دهنده آن است که مصر با نزدیکی فزاینده به اسراییل، تلاش برای ایجاد جبهه عربی همراه با امارات متحده عربی و عربستان سعودی، سیاست های تقابلی بر علیه گروه های مقاومت در منطقه و تقابل گسترده با سیاست های منطقه ای تهران، امنیت ملی ایران را در سطحی گسترده متاثر ساخته و ضرورت بازنگری در نوع تعامل با مصر را در دو سطح تقابل و تنش زدایی ایجاد کرده است.

    کلیدواژگان: عبدالفتاح السیسی، الزامات امنیتی، خاورمیانه، مصر، ایران
  • هادی غلام نیا*، سعید پیرمحمدی، مرتضی یحیایی خارکشی صفحات 761-789

    مقاله حاضر درصدد تحلیل و ارزیابی مناسبات راهبردی جمهوری اسلامی ایران و پاکستان است. در چند دهه اخیر، مناسبات راهبردی تهران و اسلام آباد در سطوح اقتصادی، سیاسی و دیپلماتیک، نظامی و فرهنگی جهش قابل توجهی را تجربه کرده است. با این حال، زمینه ها و عوامل واگرایی در روابط دو کشور همچنان از برجستگی خاصی برخوردارند. جمهوری اسلامی ایرن بر مبنای راهبرد سیاست همسایگی و استراتژی تعمیق روابط اقتصادی-تجاری با همسایگان، اهمیت و جایگاه ویژه ای برای گسترش مناسبات با کشورهای حوزه پیرامونی خود تعریف نموده است. پاکستان نیز نفع بالایی در کاهش تمرکز در مرزهای غربی جهت افزایش تمرکز و مدیریت مرزهای شرقی با هند و تامین برخی نیازهای اقتصادی خود از ایران دارد. در همین ارتباط، پرسش اصلی مقاله حاضر این است که با عنایت به سطوح و ابعاد گوناگون روابط جمهوری اسلامی ایران با پاکستان تا چه میزان امکان شکل گیری اتحاد راهبردی در مناسبات دو طرف وجود دارد؟ در پاسخ، این فرضیه به آزمون گذاشته می شود که به دلیل سطح بالای اشتراکات فرهنگی، مجاورت جغرافیایی، نیازهای نسبتا مکمل اقتصادی دوطرف و سرمایه اجتماعی ایران در جامعه پاکستان، درکنار امکان همکاری سه‎جانبه با کشور چین به عنوان یک قدرت نوظهور منطقه‎ای و جهانی، بسترهای حرکت روابط‎دوجانبه ایران و پاکستان به سطح راهبردی وجود دارد. روش نگارش مقاله حاضر به صورت توصیفی-تحلیلی و استفاده از تجویزات سیاستی بوده و اطلاعات موردنیاز به روش کتابخانه ای، استفاده از منابع دسته‎ اول، مصاحبه با نخبگان و مقامات اجرایی و مراجعه به منابع اینترنتی گردآوری می شود.

    کلیدواژگان: اتحاد راهبردی، ایران، پاکستان، تحریم، ترانزیت، سیاست همسایگی، کمربند وجاده
  • شهره پیرانی* صفحات 791-827

    ایران و عربستان به عنوان دو قدرت منطقه ای در غرب آسیا هستند که از دیرباز رقابت های ایدیولوژیک، فرهنگی و سیاسی و حتی اقتصادی با هم داشته اند. این رقابت با توجه به اینکه هر دو کشور ادعای رهبری جهان اسلام را دارند سبب دیدگاه های متفاوت آنها در مورد نظم منطقه ای شده است. پس از نآرامی های دومینو وار کشورهای عربی منطقه، شکاف بین دو کشور بیشتر شد. ایران و عربستان دو راهبرد متفاوت در سیاست همسایگی شان نسبت به تحولات در کشورهای عربی و بیداری اسلامی در پیش گرفتند که نتایج متفاوتی در نظم منطقه ای ایجاد کرد. هدف این مقاله بررسی سیاست همسایگی ایران و عربستان در کشورهای بحرین، سوریه و یمن است. این مقاله در پی پاسخ به این سیوال اصلی است که سیاست همسایگی ایران و عربستان نسبت به بیداری اسلامی و تحولات غرب آسیا چه بود؟ این مقاله با روش کیفی از نوع تحلیل اسنادی و با استفاده از منابع کتابخانه ای نوشته شده است.

    کلیدواژگان: همسایگی، ایران، عربستان، بیداری اسلامی
  • معصومه ژاله باغبادرانی، علی یعقوبی پور*، علیرضا فتحی زاده صفحات 829-863

    پژوهش حاضر باهدف طراحی مدل حکمرانی مشارکتی در راستای کاهش فساد اداری صورت گرفت. بر این اساس پژوهش حاضر برحسب هدف، کاربردی-بنیادی برحسب نوع داده، آمیخته (کیفی-کمی) از نوع اکتشافی؛ برحسب زمان گردآوری داده، مقطعی و برحسب روش گرداوری داده ها و یا ماهیت و روش پژوهش، یک پژوهش پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش در بخش کیفی شامل 20 نفر از خبرگان، متخصصین و کارشناسان شاغل در استانداری و فرمانداری است. همچنین در بخش کمی، جامعه آماری این پژوهش، شامل کلیه کارشناسان سازمان های استانداری و فرمانداری هستند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه بندی شده، 335 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. روش تحلیل داده ها در بخش کیفی مرور ادبیات و روش مصاحبه بود. در بخش استنباطی و کمی برای پاسخ به سوال های پژوهش از آزمون تی تک نمونه ای و نرم افزار SPSS-v21 استفاده شد. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که الگوی حکمرانی مشارکتی جهت کاهش فساد اداری در ایران شامل ابعاد پدیده محوری: حکمرانی مشارکتی، شرایط علی: توسعه نهادی حکمرانی مشارکتی، پیامدها و نتایج کاهش فساد اداری، شرایط زمینه ای (بستر حاکم): فرهنگ مشارکتی، شرایط مداخله گر: تقویت نظام اداری و راهبردها: اصلاح ساختار سازمانی و 30 مولفه است. در نهایت نتایج نشان داد مدل ارایه شده از اعتبار مطلوبی برخوردار است.

    کلیدواژگان: واژگان کلیدی: فساد اداری، حکمرانی مشارکتی، شفافیت، پاسخگویی
|
  • Gholamreza Kazemian, Hossein Aslipour, Arash Taqipour Akhtari * Pages 653-689

    Sustainable building is one of the pillars of sustainable development , and its realization in Tehran that encompasses a significant share of building and production of artificial environment in Iran, is even more important. Meanwhile, city management as the custodian of the realization of sustainable urban development, has an important and irreplaceable role. Therefore, the purpose of this study is to explain the management challenges of sustainable building in Tehran from a governess point of view. For this purpose, mixed methods and strategies such as thematic analysis, CODAS analysis have been used. According to the data analysis Tehran's urban management is facing two types of substantive and procedural challenges, which includes overall fourteen challenges, on the way to achieve sustainable urban building. The most important of which is the confrontation with the "non-social management organization", which has been formed for decades. This issue has increasingly confirmed the importance of good urban governance in Tehran, and shows that without comprehensive, motivating and promising strategies, it is impossible to overcome, face and achieve more progressive challenges such as integrating of urban management organization, achieving resiliency, raising the awareness of stakeholders, and etc. Finally, the challenges are presented in the form of a conceptual model.

    Keywords: urban management challenges, Sustainable Building, Good Governance, sustainable development, CODAS
  • Shakiba Elsagh *, Hassan Givarian, Mohammad Reza Rabiee Mandejin, Mina Jamshidievaneki Pages 691-730

    What the government decides to do or does not decide to do is called public policy. This process begins with identifying the issues and its focus is on identifying the issues that affects the general public. This research provides a model for identifying public issues with the grounded theory approach in Iran. In this research, foundation data theory has been used and 15 interviews with policy experts have been conducted. Data were analyzed by open, axial and selective coding and the research model was presented. Data analysis led to 122 concepts and 23 categories and the formation of the grounded theory model. The results show that the causal conditions include categories of general sensitivity to the subject, cost incurred due to the existence of the issue for the country, The geographical scope of the subject matter, and emergencies and natural disasters and stakeholders including legislators and government officials, political actors, non-governmental actors, mass media, and universities and research institutes in the public space of the iranian calligraphy system, including intellectual currents and mental models of calligraphy. Consultants, political and security currents, social, cultural and religious conditions, economic and technological conditions, foreign and international currents, and organizational and administrative currents influence the identification of public issues in iran.

    Keywords: Grounded theory, Identify, prioritize the Issues, Public Issues, Public Policy-Making
  • Omid Azizyan, Hossein Rafie * Pages 731-760

    After coming to power in Egypt, Abdel Fattah al-Sisi changed the foreign policy strategy of Egypt. He is following a realistic attitude in foreign policy. Abdel Fattah al-Sisi is trying to limit the influence of Iran's regions with an aggressive approach. Meanwhile, the development of cooperation with Israel and take into account an active participation in the coalition against Iran threatens Iran's national security. According to the above-mentioned, the present study seeks to answer the fundamental question of what requirements the foreign policy strategy of Abdel Fattah al-Sisi in the region has created for the foreign policy and national security of the Islamic Republic of Iran. In this paper, the theory of "Copenhagen School Regional Security", "aggressive realism" and "decision making" are combined and used as a theoretical framework. In this study, we have utilized, respectively, descriptive-analytical and library-documentary techniques for methodology and data collection sections. The findings of the present study indicate that Egypt, with its growing proximity to Israel, efforts to establish an Arab front with the United Arab Emirates and Saudi Arabia, confrontational policies against resistance groups in the region, and widespread confrontation with Tehran’s regional policies, has affected Iran's national security on a large scale and therefore has created the need to reconsider the type of interaction with Egypt on two levels of confrontation and de-escalation.

    Keywords: Abdel Fattah al-Sisi, Security Requirements, Egypt, Iran
  • Hadi Gholamnia *, Saeed Pirmohammadi, Morteza Yayaei Kharkeshi Pages 761-789

    The present article seeks to explain and evaluate the strategic relations between the Islamic Republic of Iran and Pakistan. Based on its neighborhood policy and economic diplomacy strategy, the Islamic Republic of Iran has defined a special importance and position for the development of relations with countries in its periphery. Pakistan also has a strong interest in reducing disputes on the western border with Iran to focus on managing the eastern border with India and meeting its economic needs from Iran. In this regard, the main question of the present article is, considering the various levels and dimensions of the Islamic Republic of Iran's relations with Pakistan, to what extent is it possible to form a strategic alliance in the relations between the two sides? In response, the hypothesis is tested that cultural and security commonalities, along with geographical, historical, and economic proximity, also complement convergence factors in Tehran-Islamabad bilateral relations, while variables such as US strategy toward Iran, Saudi Arabia, and UAE anti-Iranian foreign policy. Arab and border disputes, along with the re-emergence of the Taliban in Afghanistan, have paved the way for divergence in bilateral relations.

    Keywords: Strategic Alliance, Iran, Pakistan, Geographical proximity, Neighborhood Policy
  • Shohreh Pirani * Pages 791-827

    Iran and Saudi Arabia are two regional powers in West Asia that have long had ideological, cultural, political, and even economic rivalries. This rivalry, given that both countries claim to be the leaders of the Islamic world, has led to their differing views on regional order. The gap between the two countries widened after the domino unrest in the region. Iran and Saudi Arabia pursued two different strategies in their neighborhood policy toward developments in the Arab world and the Islamic Awakening, which produced different results in the regional order. The purpose of this article is to examine the neighborhood policy of Iran and Saudi Arabia in Bahrain, Syria and Yemen. This article seeks to answer the main question: What was the neighborhood policy of Iran and Saudi Arabia towards the Islamic Awakening and the developments in West Asia? This article has been written by qualitative method of documentary analysis and using library resources.

    Keywords: Neighborhood, Iran, Saudi Arabia, Islamic awakening
  • Masuomeh Zhaleh Baghbadorani, Ali Yaghoubipoor *, Alireza Fathizadeh Pages 829-863

    The aim of this study was to design a participatory governance model in order to reduce corruption. Accordingly, the present study is Applied-Basic in terms of data type, mixed (qualitative-quantitative) of exploratory type; In terms of data collection time, it is cross-sectional and in terms of data collection method or the nature and method of research, it is a survey research. The statistical population of the research in the qualitative section includes 20 experts, specialists and experts working in the governorate and governorship. Also, in the quantitative part, the statistical population of this study includes all experts of provincial and governorate organizations that 335 people were selected as a sample using cluster random sampling method. The method of data analysis in the qualitative part was literature review and the method of interview. In the inferential and quantitative sections, one-sample t-test and SPSS-v21 software were used to answer the research questions. The results showed that the model of participatory governance to reduce corruption in Iran includes the dimensions of the central phenomenon: participatory governance, causal conditions: institutional development of participatory governance, consequences and results reduction of corruption, background conditions (governing context): participatory culture, Intervenor conditions: strengthening the administrative system and strategies: reforming the organizational structure and 30 components. Finally, the results showed that the proposed model has a good validity.

    Keywords: Corruption, participatory governance, Transparency, Accountability